TÜRKİYE, OTOMOTİVDEKİ KALİTESİNİ AUTOMECHANİKA MEKSİKA FUARI'NDA TANITTI

16.07.2019

Türkiye otomotiv sektörünün ihracattaki tek temsilcisi olan Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB), Güney Amerika'nın önemli ekonomileri arasındaki Meksika'da 10-13 Temmuz tarihleri arasında gerçekleşen  Ina Paace Automechanika Meksika Fuarı'na milli katılım düzenledi. OİB'in organizasyonu, gerek Türkiye'nin Güney Amerika kıtasına ihracatını gerekse ülkeler arasında karşılıklı otomotiv ticaretini artırmak amacıyla düzenleniyor.

Program kapsamında, Türk otomotiv tedarik sanayi firmaları Meksika ve diğer ülkelerden gelen fuar ziyaretçileri ile bir araya geldi. Türk firmaları fuarda, kamyon grubuna ait şanzıman ve diferansiyel sistemleri, çeşitli markalara uygun dişli, mil, senkromenç, rotil, rotbaşı, z-rotu, rotmili, salıncak, burç, silindir gömleği, piston, segman, motor yatağı gibi çok sayıda yeni ürün ve hizmetlerini küresel katılımcılara tanıtıldı.

Meksika'nın otomotiv ihracatı hızla artıyor

Latin Amerika'nın 1. dünyanın ise 6. en büyük motorlu araç üreticisi olan Meksika, yaklaşık 130 milyonluk nüfusuyla otomotiv sektöründe önemli bir pazar konumunda bulunuyor. Gerek ana gerekse tedarik sanayide önemli yabancı yatırımlara ev sahipliği yapan Meksika'nın hızla artan bir otomotiv ihracatı bulunuyor. Ülkenin 2010 yılında yaklaşık 50 milyar dolar olan otomotiv ihracatı, 2018 yılında 116 milyar dolara yükseldi.

Meksika'nın toplam otomotiv ithalatı ise 2018 yılında 43 milyar dolar düzeyinde iken, tedarik sanayi bu rakamdan yüzde 64 pay alıyor ve 27,4 milyar dolar düzeyinde bulunuyor. Binek otomobillerdeki ithalat rakamı 10,6 milyar dolar olurken, eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlar ithalatı da 2,2 milyar dolar seviyesinde yer alıyor.

Türkiye, otomotivdeki kalitesine güveniyor

Türkiye'nin Meksika'ya yönelik otomotiv ihracatında ise son dönemde tedarik sanayinin payı azalırken, ana sanayi mal grupları temel ürünler haline geldi. Son yıllarda özellikle binek otomobillerde Meksika'ya ihracatını artıran Türkiye, 2018 yılında yüzde 53 artışla 180 milyon dolar ihracat gerçekleştirdi. Bununla birlikte özellikle otomotiv tedarik sanayindeki yüksek ithalatına bakıldığında Meksika, Türkiye için önemli bir pazar potansiyeli barındırıyor. Meksika'nın tedarik sanayinde Türk firmalarına pek çok üründe gümrük vergisiz ve AB ülkeleri ile aynı statüde ulaşma imkanı vermesi de Türkiye'nin otomotivdeki ihracat artışı için çok önemli bir avantaj olarak görülüyor. OİB aracılığıyla fuara katılan Türk otomotiv tedarik sanayi firmaları da kaliteli ürün ve hizmetiyle Meksika pazarının bu potansiyelini en iyi şekilde değerlendirmeye çalışacak.