OİB'DEN OTOMOTİVDEKİ GİRİŞİMCİ PROJELERE BÜYÜK ÖDÜL

29.11.2019

 

Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB), İTÜ Çekirdek Big Bang Girişimcilik Yarışmasında Türk otomotiv sanayinin gelişimine katkı sunacak beş projeye para ödülü verdi. OİB tarafından verilen, en büyük ödülü kazanan Sensemore projesi, dünyanın en küçük kablosuz titreşim sensörünü üretmesi ile ödüle layık görüldü. 

 

Baran Çelik, “Otomotiv sektörü Türkiye'nin toplam ihracatının beşte birini tek başına yapıyor. Her yıl 30 milyar doların üzerinde ihracata imza atıyoruz ve bu yılı da dahil edersek son 14 yılın ihracat şampiyonuyuz” dedi.

Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB), İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ARI Teknokent tarafından düzenlenen İTÜ Çekirdek Big Bang 2019 Girişimcilik Yarışmasında Türk otomotiv sanayinin gelişimine katkı sunacak projeleri ödüllendirdi. OİB, teknolojik girişimlerin sergilendiği Big Bang yarışmasında 5 girişimci projeye ödüllerini verdi.

Büyük ödülü alan Sensemore girişim projesi, dünyanın en küçük kablosuz titreşim sensörünü üretmesi ile ödüle layık görüldü. Facilis Engineering, geliştirdiği ekipmanlarla yarış araçlarının piste hazırlanma sürecinde bir saatlik kazanç sağlamayı hedefliyor. Car4Future, dünya otomotiv endüstrisinin geleceğini oluşturan ve ağırlığını her geçen gün hissettiren elektrikli ve otonom araçlara yönelik blok zinciri ile şarj enerji paylaşım ağı geliştirdi. Yine Safe Tech projesi kritik altyapı tesislerini siber saldırılara ve operasyonel tehditlere karşı korurken, Xentron ise Akıllı ve bağlantılı vasıta platformunu hayata geçirerek ekosistemin en değerli ortağı olmayı planlıyor.

Baran Çelik: “Otomotiv bu yıl ihracatta 14.şampiyonluğa ulaşacak”

OİB adına törene OİB Yönetim Kurulu Başkanı Baran Çelik, Yönetim Kurulu Üyesi Ömer Burhanoğlu ve Denetim Kurulu Üyesi Ali İhsan Yeşilova katıldı. Proje sahiplerine ödülleri dağıtan OİB Yönetim Kurulu Başkanı Baran Çelik, törende yaptığı konuşmada OİB'in ihracattaki tek temsilcisi olduğu otomotiv sektörünün Türkiye'nin toplam ihracatının beşte birini tek başına gerçekleştirdiğini söyledi. Her yıl 30 milyar doların üzerinde ihracata imza atan sektörün bu yıl dahil edildiğinde son 14 yılın ihracat şampiyonu olduğuna dikkat çeken Baran Çelik, “Günümüzde dünya otomotiv endüstrisi büyük bir dönüşümden geçiyor. Ülkemizin doğru ve yerinde yatırımlar ile bu dönüşümden önemli pay alması, hatta bu dönüşümde öncü rol üstlenmesi için OİB olarak girişimcilerin desteklenmesine büyük önem veriyoruz. Bu yüzden sekiz yıldır Otomotivin Geleceği Tasarım Yarışması'nı düzenliyoruz. OİB olarak projelerin sanayide hayat bulması ve yeni girişimciler yetiştirmek adına son beş yıldır da İTÜ ARI Teknokent ile iş birliği gerçekleştiriyoruz” dedi.

OİB'in beş yılda desteklediği projeler 14,8 milyon TL yatırım aldı

Baran Çelik, OİB'in İTÜ Çekirdek'te beş yıl içinde desteklediği projelerin geldiği noktayı, rakamlar eşliğinde şu şekilde ifade etti: “OİB desteğiyle İTÜ Çekirdek'te beş yıl içinde toplam 180 otomotiv girişimi ofis, mentorluk, network ve Ar-Ge desteği gibi olanaklardan yararlandı. Otomotivde 77 girişim prototipini İTÜ Çekirdek içerisinde geliştirirken, 119 girişim İTÜ Çekirdek'in atölye ve laboratuvar imkanlarından faydalandı. 2019 yılında, Frankfurt Otomobil Fuarı'na 7 girişim, Helsinki'de gerçekleşen Slush etkinliğine ise 3 girişim katılım sağladı. OİB, girişimlerin Ar-Ge faaliyetleri için de 400 bin TL'den fazla destek sağladı. Büyük bir çalışma azmi ve kararlılıkla yürüttüğümüz bu çabalarımız sonucunda; beş yılda destek verdiğimiz girişim projeleri toplam 14,8 milyon TL yatırım alırken, şirketlerin değerlemesi toplam 126 milyon TL'yi aştı. Bu girişimler toplam 44,4 milyon TL ciro gerçekleştirirken, 330 kişiye de istihdam sağladı.”

 

 

 

İlgili Fotoğraflar