OİB Küresel Gücünü Artırma Peşinde

Türkiye ihracatının lokomotifi otomotiv endüstrisi, küresel rekabet gücünü daha da artırmak amacıyla sektörün dünyadaki en büyük organizasyonlarından Automechanika Meksika ve Automechanika İstanbul fuarlarına katıldı. Endüstrinin ihracatta tek çatı örgütü olan Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) öncülüğünde ve Ekonomi Bakanlığı koordinatörlüğünde fuarlara katılan toplam 86 Türk firması, profesyonel ziyaretçilerden büyük ilgi gördü.

OİB, Amerika kıtasında yan sanayi alanında en büyük organizasyonlardan biri kabul edilen PAACE Automechanika Meksika'ya milli düzeyde katılım sağlarken, Avrasya bölgesinde her geçen yıl önemini artıran Automechanika İstanbul'da da Alım Heyeti organizasyonu gerçekleştirdi.

Amerika kıtasından firmaların satın alma yetkililerini katılımcı firmalarla buluşturan organizasyon olarak öne çıkan PAACE Automechanika Meksika fuarına 21 farklı ülkeden 470 firmanın yetkilileri katıldı. OİB öncülüğünde fuarda yerini alan 11 Türk firmasına ise yaklaşık 20 bin profesyonel ziyaretçilerin ilgisi büyük oldu.

Mart ayında Meksika'ya ihracat arttı

Türkiye'nin Meksika'ya olan otomotiv ihracatına ilişkin bilgiler veren OİB Başkanı Orhan Sabuncu, bu yılın ilk iki ayında ihracatın kayıpla başladığını, Mart ayından itibaren ise yükselişe geçtiğini söyledi. OİB Başkanı Sabuncu, "Şubat ayında geçen yıla kıyasla yüzde 64 düşüşle 6 milyon dolar olan Meksika'ya otomotiv ihracatı, mart ayında yüzde 115 artarak 12 milyon dolara yükseldi. Meksika'nın içinde bulunduğu Kuzey ve Güney Amerika ülkeleri grubuna ihracat da mart ayında yüzde 5 artışla 96 milyon dolar oldu” dedi.

Sabuncu, ocak ve şubat ayında yaşanan düşüş nedeniyle Meksika'ya yılın ilk çeyreğindeki ihracat rakamının yüzde 28 azalarak 22,5 milyon dolar olduğunu, Kuzey ve Güney Amerika ülkeleri grubuna ocak-mart dönemi ihracatının da yüzde 8 azalışla 238 milyon dolara düştüğünü söyledi.

Otomotiv yan sanayi ihracat potansiyeli yüksek

Meksika'nın gerek düşük üretim maliyetleri gerekse ABD pazarına yakın olması nedeniyle hatırı sayılır oranda otomotiv yatırımları çeken bir ülke olduğuna dikkat çeken Orhan Sabuncu, "Meksika'nın ithalatında otomobil ve otomotiv yan sanayinin payı büyük. İthalatta ilk sırayı otomotiv yan sanayi alıyor. Ülkenin toplam otomotiv ithalatının yüzde 64'ünü otomotiv yan sanayi ürünleri oluşturuyor. Bu anlamda ihracat açısından bizim için güçlü bir potansiyel barındırıyor. Bu yıl gerek yan sanayi,gerekse ticari araçlar açısından ihracatımızı artıracağımıza inanıyoruz” dedi.

Türk firmaları Alım Heyeti ile yabancı firmalarla buluştu

OİB, Meksika ile eş zamanlı olarak 7-10 Nisan tarihleri arasında düzenlenen Avrupa'nın en büyük yan sanayi ve satış sonrası hizmet fuarı Automechanika İstanbul'da ise Alım Heyeti organizasyonu gerçekleştirildi.

Bu yıl 34 ülkeden 1.282 firmanın ürün ve çözümlerini sergilediği fuarda, OİB de yeni iş anlaşmalarının önünü açmak amacıyla Türk firmalarını yedi ülkeden gelen firmalarla buluşturdu. Alım Heyeti programı dahilinde, Bosna Hersek, Bulgaristan, Çek Cumhuriyet, İspanya, Moldova, Sırbistan, Tunus'tan gelen 10 firmanın temsilcileri, Türkiye'den 75 firmanın temsilcileri ile ikili görüşmelerde bulundu.