OTOMOTİV İHRACATI EKİMDE YÜZDE 17 ARTIŞLA 3,1 MİLYAR DOLAR OLDU

08.11.2023

Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) verilerine göre Türkiye otomotiv sektörü ihracatı ekimde yüzde 16,6 artış ile 3 milyar 87 milyon dolar oldu. Ülke ihracatında birinci sırada yer alan endüstrinin payı ise yüzde 13,5 oldu.

OİB Yönetim Kurulu Başkanı Baran Çelik “Bugüne kadarki en yüksek ekim ayı ihracatını gerçekleştirdik. Emeği geçen tüm ihracatçıları kutluyorum. Cumhuriyetimizin 100.yılında Cumhuriyet tarihimizin rekoruna ve çifte mutluluğa doğru emin adımlarla ilerliyoruz” dedi.

Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) verilerine göre, Türkiye otomotiv endüstrisinin ekim ayı ihracatı geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 16,6 artış ile 3 milyar 87 milyon dolar oldu. Endüstrinin toplam ihracattaki payı ise yüzde 13,5 oldu.

OİB Yönetim Kurulu Başkanı Baran Çelik “Türkiye ihracatında yine birinci sırada yer aldık. Aynı zamanda bugüne kadarki en yüksek ekim ayı ihracatını gerçekleştirdik. Emeği geçen tüm ihracatçıları kutluyorum. Cumhuriyetimizin 100.yılında Cumhuriyet tarihimizin rekoruna ve çifte mutluluğa doğru emin adımlarla ilerliyoruz” dedi.

Tedarik endüstrisi ihracatı 1,2 milyar dolar oldu

Ekimde en büyük ürün grubu Tedarik endüstrisi ihracatı 1 milyar 196 milyon USD oldu. Binek Otomobiller ihracatı %34 artarak 1 milyar USD, Eşya Taşımaya Mahsus Motorlu Taşıtlar ihracatı 446 milyon USD, Çekiciler ihracatı 184 milyon USD, otobüs-minibüs-midibüs ihracatı %53 artarak 214 milyon USD oldu.

Tedarik Endüstrisinde en fazla ihracat yapılan ülke olan Almanya'ya ihracatta %7 oranında artış görülürken, yine önemli pazarlardan Rusya Federasyonu'na %10, Fransa'ya %17, ABD'ye %24, Romanya'ya %70 ve Birleşik Krallık'a %31 ihracat artışı yaşandı.

Binek otomobillerde önemli pazarlardan olan Fransa'ya %93, İtalya'ya %25, Polonya'ya %91, İspanya'ya %27, Cezayir'e %100, İsveç'e %144 ihracat artışı yaşandı.

Eşya Taşımaya Mahsus Motorlu Taşıtlarda ise Birleşik Krallık'a %7, Belçika'ya %14, Fransa'ya %24, Romanya'ya %51, Polonya'ya %98 ihracat düşüşü görülürken, Slovenya'ya %60, İtalya'ya %38 ihracat artışı gerçekleşti.

Otobüs Minibüs Midibüs ürün grubunda ise Fransa'ya %60, ABD'ye %59, İtalya, Almanya ve İspanya'ya üç haneli ihracat artışları yaşandı.

Almanya'ya ihracat 437 milyon dolar oldu

En fazla ihracat yapılan ülke olan Almanya'ya 437 milyon USD'lik ihracat yapıldı. İkinci büyük pazar olan Fransa'ya yüzde 48 artışla 373 milyon USD'lik ihracat yapıldı. Birleşik Krallık'a %4 artışla 296 milyon USD, İtalya'ya %27, İspanya'ya %35, Polonya'ya %37, Romanya'ya %63, Portekiz'e %51 ve İsveç'e %54 ihracat artışı yaşanırken Belçika'ya %22, Macaristan'a %54 ihracat düşüşü oldu.

AB Ülkelerine ihracatta yüzde 20 artış

Ülke grubu bazında %69 pay ile en büyük pazar olan AB Ülkelerine yüzde 20 artışla 2 milyar 125 milyon USD ihracat oldu. Diğer Avrupa Ülkeleri %11 pay ile ikinci sırada yer alırken, bu ülke grubuna yönelik ihracat %0,4 arttı. Afrika Ülkelerine yönelik ihracat da %63 arttı.